Duurzaam Interieur

INTERIEURONTWERP


Duurzaam

Wat is een duurzaam interieurontwerp?

Mijn definitie: “Een duurzaam interieur is een interieur waar je je op je gemak voelt, wat lang meegaat, wat gezond en kwalitatief goed is zodat jij er kunt genieten, leven en werken zonder toekomstige generaties en hun behoeften in het gedrang te brengen".

Dit klinkt heel eenvoudig maar het houdt nogal wat in.

Maar zou het niet geweldig zijn als alles waarmee je je omringt van kwaliteit was en zou zorgen voor jou en je gezondheid? Spullen waarvan je weet dat ze onschadelijk zijn voor het milieu (aarde, mensen, dieren en planten), dat er geen mensen voor zijn uitgebuit en als ze na een lange levensduur toch versleten zijn dat je ze kunt terug brengen naar de fabrikant of leverancier waar er weer iets anders van gemaakt wordt? Zodat we energie sparen en er zolang mogelijk van vakmanschap kunnen genieten?Dit komt er absoluut aan! En is zeker niet verre toekomstmuziek. Braungart en McDonough hebben er een boek over geschreven: Cradle to Cradle. (van Wieg tot wieg) Het gaat er van uit dat als je grondstoffen gebruikt dit op een dusdanige manier doet dat de spullen weer hergebruikt kunnen worden. Zo wordt er niet weggegooid maar blijven stoffen in gebruik totdat ze echt op zijn. En dan nog kunnen ze worden gebruikt als nieuwe grondstof, voor energie of ze kunnen gecomposteerd. De cirkel is dan weer rond, net als in de natuur. Daarom wordt het ook wel circulaire economie genoemd.

Dat is wel even anders denken en werken. Het betekent dat stoffen/producten bijvoorbeeld absoluut geen gifstoffen mogen bevatten. Want producten met gifstoffen kun je niet veilig verbranden of terug geven aan de natuur. Ook moet je nadenken over de constructie: het interieur moet gemakkelijk aangepast en veranderd kunnen worden, met andere woorden flexibel zijn. Dan gaat het langer mee en als het gemakkelijk uit elkaar te halen is dan wordt beter gerecycled. En dan moet je natuurlijk zorgen dat stoffen ook opgehaald worden als je ze niet meer nodig hebt.

Gelukkig zijn er al veel ondernemers bewust bezig, alhoewel het nog een hele zoektocht is ze te vinden....Fijn dat ik dat al voor je gedaan heb toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten